Geen enkel onderwerp zorgt voor zoveel beroering als elektrisch rijden. Op het eerste gezicht lijkt het erop dat je maar twee meningen hierover kunt hebben: je bent ervoor of je bent er helemaal tegen. Een zwart wit verhaal dat toch wel een beetje duiding verdient. Probeer voor jezelf een evaluatie te maken of elektrisch rijden iets is voor jou of totaal niet je ding is zonder met vooroordelen te worden opgezadeld.
Rijden met een elektrische auto: wat houdt dit in?
Bij een elektrische vierwieler is de diesel- of benzinemotorblok vervangen door een of meer elektromotoren. Met andere woorden komt de elektriciteit van een batterijpakket vandaan dat je vervolgens aan een laadpaal hangt. Maar er zijn ook auto’s die een elektro- en brandstofmotor tegelijkertijd combineren. De zogenaamde hybride auto’s. Maar laten we het hier bij elektrische auto’s houden. Wat zijn de meeste vooroordelen die de ronde doen. Een klein overzicht.
#1. Met een elektrische auto kom ik niet ver
Die stelling is gedeeltelijk waar. Met elektrische accu’s heb je een minder grote actieradius dan bij een gemiddelde klassieke auto op een volle diesel- of benzinebrandstof. Maar de techniek gaat met rasse schreden vooruit. Tegenwoordig is er al een groot aanbod van elektrische voertuigen die meer dan 350 kilometer actieradius kunnen halen. En het aanbod van nieuwe modellen die deze afstand overbruggen groeit gestaag.
#2. De oplaadtijd duurt veel te lang
Als je een vergelijking gaat maken tussen een oplaadtijd en het klassieke tanken, dan neemt een accu meer tijd in beslag. Voor een laadpaal in je straat of bij je thuis duurt dat zomaar eventjes zes tot tien uur. Wie langs de snelweg oplaadt via een snellader, zal 20 tot 40 minuten moeten overbruggen. In de praktijk wordt vooral ’s nachts geladen bij je thuis of op kantoor zodat je geen tijd verspilt. Alleen zal je een andere planning moeten maken ten opzichte van je vroegere gewoontes.
#3. Een elektrische auto: milieuvriendelijk of niet
Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Een elektrische auto is niet helemaal milieuvriendelijk en klimaatneutraal. Er is dan wel geen uitlaat met damp te bespeuren, maar je kan niet ontkennen dat bij het opwekken van elektriciteit en bij de fabricatie van de vierwieler geen schadelijke stoffen vrijkomen. Maar een elektrische auto is uiteraard over het algemeen wel een heel stuk milieuvriendelijker dan fossiele wagens.
#4. De prijs van een elektrische auto is een stuk duurder
Het klopt dat elektrische auto’s momenteel duurder zijn dan de diesel- of benzinewagens. Dit heeft vooral te maken met het peperdure accupakket. Maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het gebruik dat veel goedkoper is. Zo betaal je tot 2024 geen verkeersbelasting en ook de onderhoudskosten liggen een stuk lager.