sneeuwketting op de auto maken

Rijden op een gladde weg of tijdens een sneeuwstorm. Veel mensen proberen het te voorkomen, maar soms ontkom je er niet aan. Bijvoorbeeld als je naar het werk moet, of wanneer je op wintersport bent. Voor veel bestuurders is dit een nachtmerrie, vooral omdat een ongeluk zo gebeurt is. daarom geven wij je in dit artikel een aantal tips voor het veilig rijden bij sneeuw en gladheid.

Zorg voor genoeg afstand

Genoeg afstand houden is sowieso altijd een goed idee, maar bij een glad wegdek of sneeuw is dit nog belangrijker. Het advies is dan ook om je snelheid te halveren en de afstand tot je voorganger juist te verdubbelen. Doordat je minder hard rijdt en meer afstand houdt, heb je meer tijd en ruimte om te reageren en af te remmen bij een onverwachte situatie. Ook wanneer je moet invoegen doe je er goed aan dit rustig te doen.

Daarnaast is het ook zeker aan te raden ver voor je uit te kijken. Op het moment dat je dit doet, stuur je vaak al vanzelf in de goede lijn. Daarnaast zie je dan ook eerder welke eventuele problemen er op de weg aanwezig zijn.

Vind je het lastig op te trekken vanuit stilstand bij een glad wegdek? Dit is logisch, want je banden hebben minder grip. Het beste wat je kunt doen is je auto in de tweede versnelling zetten, weinig gas geven en de koppeling rustig op laten komen. Zorg ervoor dat je dit rustig en met beleid doet. Daarnaast is het belangrijk gelijkmatig te sturen, niet uit het niets te remmen en bochten niet te scherp te nemen.

De juiste banden voor sneeuw en gladheid

Heb je nog zomerbanden onder je auto zitten en is het glad op de weg? Dan word je geadviseerd niet de weg op te gaan. Maar ook wanneer je wel winterbanden hebt, betekent dat niet dat je geen last hebt van het winterse weer. Je zou dan alsnog bovenstaande tips mee moeten nemen als je de weg op gaat, om ongelukken te voorkomen.

Ben je op wintersport en moet je door besneeuwde wegen rijden met je auto? Dan is het zeer sterk aan te raden sneeuwkettingen te gebruiken. De kettingen zorgen voor extra grip waardoor jij veiliger bent op de weg. Gewone winterbanden kunnen je dit niet bieden. Wil je een sneeuwketting kopen, dan moet je wel rekening houden met de verschillende soorten kettingen die verkrijgbaar zijn. Dit zijn:

  • De standaard sneeuwketting – Deze wordt aan de achterkant van het wiel gemonteerd, en je kan hierbij kiezen uit verschillende schakeldiktes. Deze ketting is met name geschikt voor auto’s met veel ruimte in de wielkast en SUV’s.
  • De loopvlak sneeuwketting – Deze ketting ligt op het deel van de band dat in contact komt met de weg. Het is eenvoudig deze te monteren via de voorkant. Ideaal voor auto’s met weinig ruimte in de wielkast.
  • De extra dunne sneeuwketting – De schakeldikte van deze ketting is 7 millimeter waardoor hij ideaal is voor auto’s met weinig ruimte in de wielkast. De sneeuwketting wordt aan de achterkant van de band bevestigd.