Als je met een (lease) auto op vakantie gaat is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. Niets zo vervelend dan tijdens je vakantietrip langs de weg te moeten staan met autopech. Deze 7 praktische tips kunnen hierbij een ruggensteuntje zijn hoe je dit concreet aanpakt.

#1. Vlooi het reisadvies van het land na

Wanneer je naar het buitenland vertrekt, doe je er best aan om het reisadvies van de vakantiebestemming even zorgvuldig na te checken en ook de landen waar je doorreist. Vergeet niet de voorschriften van corona nog eens te googelen per land. Zo ga je onaangename verrassingen onderweg vermijden.

#2. Het oliepeil nakijken

Motorschade is een van de grootste oorzaken wanneer je met pech langs de kant staat. Het oliepeil nakijken voorkomt nachtmerries onderweg. Het checken van het oliepeil moet altijd gebeuren bij een koude motor. Maak eerst de oliepeilstaaf schoon, steek hem terug en haal hem vervolgens opnieuw er uit. Op de oliestok staan streepjes om na te gaan of er voldoende olie in zit. Als dit niet het geval is, zal je olie moeten bijvullen.

#3. De koelvloeistof bekijken

Het koelsysteem van een vierwieler koelt zoals het woord al doet vermoeden de motor en voorkomt oververhitting. Op het reservoir van de koelstof zie je een minimaal en maximaal staan. Een klein aandachtspunt: meet de koelvloeistof enkel en alleen maar wanneer de motor koud is. Bij een warme motor kan je je verbranden door de hitte. Als er niet voldoende inzit, zal je moeten bijvullen.

#4. Controleer de bandenspanning

Bij een mindere bandenspanning verlies je grip op de weg. Het is uiterst belangrijk dat je de bandenspanning controleert voor dat je op reis vertrekt. Daarnaast verbruik je meer brandstof wanneer de bandenspanning niet op punt staat. In het onderhoudsboekje van de wagen zie je de exacte gegevens hoeveel de bandenspanning mag zijn. Vergeet niet te controleren of er een reservewiel in de auto ligt.

#5. Voor caravan gebruikers: de groene kaart

Wanneer je naar Duitsland, Polen of Spanje met de caravan op reis vertrekt zal je een aparte groene kaart nodig hebben wanneer je caravan over een eigen kenteken beschikt. Dit geldt ook wanneer je door deze landen reist. De groene kaart is immers een officieel erkend internationaal verzekeringsbewijs.

#6. Buitenlandverklaring voor leaseauto’s

Als je met een leaseauto naar het buitenland reist, heb je voor bepaalde landen een zogenaamde buitenlandverklaring nodig. Zeker als je naar de Oostbloklanden zoals Polen, Hongarije, Tsjechië en Bulgarije vertrekt. Ook in Noord-Ierland en het Verenigd Koninkrijk moet je zo’n buitenlandverklaring in het bezit hebben. In zo’n verklaring staat dat je de gemachtigde persoon bent om met de leaseauto te rijden.

#7. Vergeet de reservesleutel niet mee te nemen

Het klinkt misschien bizar, maar neem altijd een reservesleutel mee die je buiten de auto bewaart. Bij eventueel verlies van de sleutel hoef je niet eerst naar huis te gaan om de reservesleutel op te pikken.