Elke zzp’er staat wel voor het dilemma: hoe kan ik voordelig met een auto rijden en hoe pak ik dit het beste aan? Een wagen van de zaak of een privé auto? Leasen of kopen? Een kleine handleiding met de voor- en nadelen. Wat is het meest voordelig en haal je het grootste fiscaal profijt uit?

Een auto aanschaffen: zakelijk of privé?

Privé een auto aanschaffen

Om maar bepaalde misverstanden meteen uit de weg te ruimen. Wanneer je als zzp’er privé een auto koopt, dan kan je die ook zakelijk in gebruik nemen. Je auto is weliswaar je eigen privébezit en staat bijgevolg niet bij de boekhoudkundige balans. Klein minpunt is dus dat je de auto niet kunt afschrijven. Voor de goede orde: de btw op de aankoop is wel aftrekbaar. Zoals dat ook het geval is voor de onderhoudsuitgaven, gebruikskosten en eventuele herstellingen. Dat geldt enkel maar voor de zakelijke kilometers die je met de wagen hebt gereden. Voor de gemaakte privé kilometers moet je wel btw terugbetalen. Voor elke zakelijke gereden kilometer gaat een soms naar de belaste bedrijfswinst. Daar staat tegenover dat je geen bijtelling betaalt.

Zakelijk een auto kopen

Wanneer je een auto zakelijk aankoopt, dan komt de investering eveneens op de balans van je bedrijf terecht. De autokosten voor zakelijk gebruik kan je dan integraal de brandstofuitgaven, onderhoudskosten en de verzekering aan het bedrijfsresultaat koppelen. Belangrijk is wel dat je bijtelling betaalt wanneer je op jaarlijkse basis meer dan 500 kilometer rijdt.

Een auto privé versus zakelijk leasen

Wanneer je een pur sang bedrijfsleider bent als zzp’er, bestaat de mogelijkheid om een auto zakelijk te leasen. Maandelijks betaal je een vooraf afgesproken bedrag. Daarnaast zal je rekening moeten houden met de bijtelling. Als je de voorkeur geeft aan private leasen, dan vervalt die bijtelling. Bovendien kan je de zakelijke kilometers aftrekken van de totale bedrijfswinst. Dit bedrag is vastgesteld op 0,19 euro per verreden zakelijke kilometer op dit ogenblik. Dit klinkt misschien wel allemaal heel lucratief. Maar je zal wel bij private lease een registratie bij de BKR moeten krijgen. Een zakelijk afgesloten contractuele lease kent op dat vlak geen BKR registratie. De btw is trouwens evenmin aftrekbaar.

Wat is het beste: een auto leasen of kopen?

Je zal voor jezelf eerst moeten uitmaken welke vorm je gaat kiezen: leasen of kopen? Het grootste voordeel van leasen is dat je – de brandstofkosten buiten beschouwing gelaten – de kosten van autorijden op voorhand maandelijks weet. Onderhoud of onvoorziene herstellingen zijn in de terugkerende vastgestelde maandprijs inbegrepen. Enige nadeel is dat je gebonden bent aan een langdurig contract. Bij een aankoop ben je meteen een deel van je spaargeld kwijt. Zeker voor startende zzp’ers kan je dat geld misschien beter achter de hand houden als buffer.