De elektrische fiets, ook wel E-bike genoemd, is een populair vervoersmiddel en één op de drie verkochte fietsen is tegenwoordig een E-bike. Deze snelle stijging in populariteit is te danken aan een aantal aantrekkelijke voordelen. Daartegenover staan echter ook een aantal nadelen die een kritische blik werpen op het kopen van een elektrische fiets.

De voordelen van een elektrische fiets

Het kopen van een E-bike levert je een aantal aantrekkelijke voordelen op, waaronder:

  • Je fietst makkelijker en sneller, dankzij de elektrische trapondersteuning. Zo ben je minder snel vermoeid en ben je sneller bij je eindbestemming.
  • Je werkt aan je gezondheid doordat je vaker voor je fiets kiest dan voor een auto of het openbaar vervoer en krijgt dus meer dagelijkse beweging.
  • Het is ook milieuvriendelijker doordat je je CO2-uitstoot vermindert. Tevens leidt het tot minder luchtvervuiling en geluidsoverlast.
  • Een elektrische fiets is laag in onderhoudskosten in vergelijking met de kosten voor benzine en wegenbelasting bij een auto.
  • Je bent ook erg mobiel, omdat je overal heen kunt fietsen en geen rekening hoeft te houden met het vinden van een parkeerplek. Tevens kun je op meer plekken komen dan met een auto of het openbaar vervoer.
  • Tot slot heb je heel veel keuze op het gebied van elektrische fietsen, waardoor je de perfecte fiets voor jouw behoeften kunt vinden.

De nadelen van een elektrische fiets

Aan de andere kant zitten er ook nadelen aan de aanschaf van een E-bike, waaronder dat ze een stuk duurder zijn in aanschaf. De prijsverschillen kunnen behoorlijk oplopen en een exemplaar van een populair merk kost vaak al twee tot drie keer meer dan een normale fiets. Het is meestal wel mogelijk om een tweedehands E-bike te kopen, welke goedkoper zijn.

Daarnaast hebben E-bikes maar een beperkte actieradius, wat betekent dat de capaciteit van de accu krap kan zijn, waardoor je maar een bepaalde tijd met elektrische ondersteuning kan fietsen. Tevens wordt een accu na verloop van tijd slechter, wat een nog minder groot bereik betekent. Overigens is fietsen op een elektrische fiets zonder ondersteuning ook een stuk zwaarder dan fietsen op een gewone fiets.

Je zult niet veel reparaties moeten uitvoeren aan je E-bike, maar mocht dit nodig zijn, dan kunnen de kosten een stuk hoger zijn dan een normale fiets naar de fietsenmaker brengen. Heb je daarnaast je fiets in een berging of schuur staan? Dan zal je wat kracht moeten leveren om het ding eruit te krijgen. Immers weegt het al snel vijf kilogram meer dan een normale fiets. Ook heb je voor het vervoeren van een elektrische fiets, bijvoorbeeld op vakantie, een speciale fietsendrager nodig vanwege dit hogere gewicht.